Verenigde Staten

Verenigde Staten

EIGEN REISERVARING

Ik heb het geluk gehad om het westen van de Verenigde Staten maar liefst twee keer te mogen ontdekken. De eerste keer was tijdens een studiereis. Met een groep studenten zijn we richting San Francisco gevlogen om de wereld van de start ups te ontdekken. Een van de hoogtepunten hier is natuurlijk Silicon Valley. Hier is het technologische centrum van Californië. De grootste bedrijven ter wereld kun je hier bezoeken, zoals Google, Apple en Facebook. Uiteraard kon hierbij een bezoek aan Stanford University ook niet ontbreken, de plek waar vele start ups zijn begonnen.

Een ontzettend bijzondere ervaring waarbij we naast Silicon Valley en de rest van ondernemend San Francisco, ook de tijd hadden om deze prachtige stad te ontdekken. Maar het absolute hoogtepunt voor mij was toch een aantal jaren later. Met een camper door West-Amerika toeren. Absoluut een bijzondere ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

We zijn begonnen in Los Angeles, waar we een aantal dagen zijn verbleven. Omdat zo’n grote camper niet handig is in een stad als Los Angeles, hebben we hier een auto gehuurd waardoor we de stad goed konden verkennen. Een auto is hier namelijk zeker geen overbodige luxe, aangezien veel van de hoogtepunten van de stad toch wel een stukje uit elkaar liggen. En hoogtepunten kent de stad veel: Hollywood, the Walk of Fame, Venice Beach, Rodeo Drive, Santa Monica en Beverly Hills. Maar ook Warner Bros Studio’s en Universal Studio’s vond ik heel bijzonder. Hoewel ik het centrum zelf niet heel mooi vond, heeft het wel veel bijzondere bezienswaardigheden waardoor een bezoek aan Los Angeles wat mij betreft zeker niet mag ontbreken.

Na een paar dagen in het indrukwekkende Los Angeles te zijn geweest, hebben wij de camper opgehaald en zijn we doorgereden naar San Diego. Toen we de camper zagen schrokken we even. De camper was zo’n 9 meter lang en leek enorm. Hoe gingen we hiermee veilig de wegen van Amerika over? Het leek een enorme (letterlijke) opgave. Na even wennen bleek dit echter geen probleem te zijn. Alle wegen in de Verenigde Staten zijn erg breed, waardoor rijden met een camper echt geen probleem is. Alles is zo erg aangepast aan de grote voertuigen dat je over het algemeen zonder problemen kon rijden. Hoewel wij dachten dat we een enorme camper hadden, bleek het een klein gebakje te zijn in vergelijking tot vele campers van de Amerikanen zelf. In Amerika is alles groot, groter, grootst, dus dat geldt ook voor de campers.

Maar goed, we gingen op weg naar San Diego. Helaas kwamen wij wat later aan dan gehoopt, waardoor we minder van San Diego hebben kunnen zien dan we eigenlijk hadden gewild, want wat een mooie stad is dat! Het indrukwekkende vliegdekschip USS Midway ligt ook in de haven van San Diego. Helaas hebben wij dus niet lang van de stad kunnen genieten, maar ik zou hem zeker meenemen in je roadtrip door Amerika!

Vanuit San Diego zijn we doorgereden richting Salton City. Helaas was hier weinig te beleven en het was er bloedheet. We zijn toen doorgereden naar Palm Springs op zoek naar de huizen van onder andere Frank Sinatra en Elvis Presley. Een schattig stadje, maar vooral voor de golfliefhebbers is dit een heerlijk plekje. Verder is hier namelijk weinig te doen.  

In Kingman zijn wij de oude Route 66 opgegaan. Via onder andere Hackberry, Seligman en Williams reden we richten Flagstaff over deze legendarische oude weg. Onderweg vind je verschillende musea en general stores gerelateerd aan de Route 66 waardoor je veel leert over deze wereldbekende route. Ik vond het erg bijzonder om deze route te rijden en meer te weten te komen over deze historische weg. We eindigden onze reis in Flagstaff. Dit was onze uitvalsbasis voor het bezoek aan de Grand Canyon. Flagstaff heeft een mooi en levendig centrum vol met leuke winkels en gezellige restaurants.

De volgende dag moesten we vroeg op en vertrokken we naar de Grand Canyon. Je hebt hier veel mogelijkheden, wij zijn naar de South Rim gereden en vervolgens bij East geëindigd. Ik kan niet beschrijven hoe indrukwekkend ik de Grand Canyon vond. Dit natuurverschijnsel is zo bijzonder en mooi. De wandelingen die je hier kunt maken zijn prachtig. Ik vond voornamelijk de stukken waar je de Colorado River zag stromen mooi om te zien. De bijna 450 kilometer lange kloof heeft gemiddeld een diepte van 1,6 kilometer en heeft prachtige kleuren. De uitzichten die je hier hebt blijven je verbazen. Hoewel het heel erg duur is, zou ik als je de mogelijkheden hebt zeker een helikoptervlucht boven de Grand Canyon boeken. Mocht je deze middelen niet hebben, wees dan niet getreurd. Wij hebben het ook niet gedaan maar ik heb ook op deze wijze enorm genoten van prachtige uitzichten over deze indrukwekkende canyon. Wij hebben de dag afgesloten met de zonsondergang bij Desert View Point. Wat een indrukwekkende dag!

Vervolgens zijn we doorgereden naar Page. We stonden met onze camper op een camping vanwaar we een prachtig uitzicht hadden over Lake Powell. Wat een prachtige omgeving! Page is ook de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Antelope Canyon en Horseshoe Bend. Hoewel het enorm toeristische plekken zijn, vergeet je dat soms even door de enorme schoonheid van de natuur hier. Hoe bijzonder is het, dat de natuur deze prachtige creaties helemaal zelf maakt.

Na een kleine wandeling vanaf de parkeerplaats kwamen we aan bij Horseshoe Bend. De Colorado-rivier maakt hier een hoefijzervormige bocht wat er erg indrukwekkend uitziet. Wat mij betreft mag je dit natuurfenomeen zeker niet missen! Wat je ook niet mag missen is de Antelope Canyon. Vanwege een blessure konden wij helaas niet de Antelope Canyon te voet ontdekken. Gelukkig was er ook een boottour door dit prachtige stukje natuur. De kleuren hier zijn zo bijzonder dat je je blijft verbazen. Door de smalle en metershoge kloven vaar je door de kleurrijke canyon. Je valt van de ene verbazing in de andere. Na al deze indrukken hebben we een verfrissende duik genomen in Lake Powell en tijdens een barbecue de zon onder zien gaan in het prachtige stuwmeer. Wij zijn langer dan gepland op deze prachtige plek gebleven, gewoon omdat we geen genoeg konden krijgen van deze omgeving.

Vanuit Page zijn we naar Las Vegas gereden. Het ene moment rijd je nog door de woestijn en in één keer sta je midden op de strip van deze bijzondere stad. Hoewel we natuurlijk allemaal een bepaald beeld over Las Vegas hebben en de meningen verdeeld zijn, is één ding over deze stad zeker: hij is uniek en niks is hier te gek. Alles staat hier in het teken van mensen vermaken. De hele stad is een bezienswaardigheid en je blijft je ogen uitkijken. Dit is een stad waar je uren kunt rondlopen zonder je een seconde te vervelen: er gebeurt altijd wel wat! Het Vrijheidsbeeld, Eifeltoren, achtbaan, reusachtige fonteinshow, reuzenrad en honderden verlichte gebouwen en borden: je vindt het hier allemaal!

Wij verbleven op een camping net buiten het centrum van Las Vegas. Ontzettend mooi en, gek genoeg, erg goedkoop. Binnen no time stond je midden op de strip van Las Vegas. In het MGM Grand zijn we naar een show van David Copperfield geweest. Niet alleen de show van David Copperfield was erg leuk en bijzonder om mee te maken, maar ook het MGM zelf is al een hele ervaring. Het hotel met casino is enorm.

Mijn vader is groot fan van Pawn Stars, een bezoek aan de Pawn Shop mocht dan ook niet ontbreken. Helaas waren ze bezig met opnames op het moment dat wij hier waren, dus konden we de winkel niet van binnen bekijken.

The Fremont Experience is downtown Las Vegas. Hoewel veel mensen downtown geen bezoek meer waard vinden vanwege de strip van Las Vegas, keek ik ook hier weer mijn ogen uit. Ik zou dus zeker de Fremont Experience in downtown ook ervaren! Boven je hangt een 460 meter lang LED-scherm die bij elk liedje een licht- en animatieshow laat zien. Net als op de strip vliegen alle lichten, geluiden en het entertainment je om de oren.

Tot slot is er natuurlijk nog de fonteinshow van het Bellagio Hotel. De fonteinen spuiten tot wel 140 meter hoog en ze hebben voor elk liedje een eigen ‘choreografie’. De verliching en de muziek erbij maken het een erg bijzondere plek. Wist je dat de fonteinen meer dan 40 miljoen dollar hebben gekost?

Door Death Valley zijn we naar Lee Vine aan het Mono Lake gereden. Eigenlijk wordt het afgeraden om met een camper door deze bloedhete woestijn te rijden. Toen wij er waren was het er zelfs boven de 50 graden. 20 mijlen lang moesten we ook onze airco uitzetten, om oververhitting van de camper te voorkomen. Het was even afzien in de bloedhete camper, maar wij wilden dit bijzondere stukje van Amerika toch ervaren! Op het moment dat we uit de camper stapten kregen we een flinke ‘klap in ons gezicht’. Een enorme hitte kwam op ons af. Ik wou even op mijn slippers een klein stukje door de woestijn wandelen maar daar kwam ik snel van terug: het zand was bloedheet! Het is een aparte ervaring om mee te maken, maar als je slecht tegen hitte kunt is het niet aan te bevelen. Tevens accepteren niet alle camperverhuurders het bezoeken van de Death Valley.

Vanuit het Mono Lake zijn we naar Yosemite National Park gereden. Je kunt perfect met de camper door het park rijden en onderweg stoppen om een wandeling door de prachtige natuur van dit park te maken, want wat mooi is het hier! De wandelingen hier zijn eindeloos en de natuur is schitterend. Je mag dit nationale park wat mij betreft absoluut niet overslaan. De besneeuwde bergtoppen, prachtige meren, groene bossen, beekjes en natuurlijk de Yosemite Falls. Het is tevens een goede plek om beren te spotten, helaas hebben wij er geen één gezien. Wist je dat een beer een dood dier al vanaf 3 mijl kan ruiken?

Hierna zijn we naar San Francisco gereden. Hoewel ik hier dus al eerder was geweest, was ik weer onder de indruk van deze stad. Helaas hadden we slecht weer, maar dit mocht de pret niet drukken. De eerste dag zijn we met de ferry naar het centrum gegaan. Wanneer je de stad nadert met de boot heb je een prachtig uitzicht over de stad. San Francisco heeft, net als Los Angeles, enorm veel bezienswaardigheden. Wel vind ik San Francisco een veel mooiere stad dan Los Angeles. Prachtige gebouwen en straten maken het straatbeeld hier indrukwekkend. Pier 39, Union Square, Oracle Park, Farmers Market, Alamo Square, Lombard street, de iconische Powell Tram en Fisherman’s Warf. Wij hebben veel van deze prachtige plekken met een elektrisch stepje en met de fiets bezocht. Denk er wel aan dat de stad op 43 heuvels gebouwd is, soms is het dus even doorzetten wanneer je de berg op moet. De stad heeft ontzettend veel te bieden en dan heb ik nog niet eens een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden genoemd.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Golden Gate Bridge. Deze iconische brug is niet te missen en kan op verschillende manier ontdekt worden. Maar vergeet ook zeker niet Alcatraz. Tot 1963 stond er een gevangenis op dit eiland voor de kust van San Francisco. De zwaarste criminelen van de Verenigde Staten werden hier vastgehouden, zoals maffiabaas Al Capone. Ik kan ontzettend veel vertellen over de hele historie van de gevangenis op dit eiland, maar ik zou je aanraden om het zelf te ontdekken. Met een audiotour wandel je door de geschiedenis van de gevangenis en dan lijkt het net alsof alles op dat moment gebeurt. Ik vond het een enorm bijzondere ervaring en zou echt iedereen aanbevelen om naar deze unieke gevangenis te gaan. Denk er wel aan om de tour op tijd te boeken, het zit namelijk altijd heel snel vol. Maar daar ben ik natuurlijk voor om dat perfect voor je te regelen!

Ik ben nu twee keer in San Francisco geweest, maar beide keren heb ik maximaal kunnen genieten van deze prachtige stad. Ik zou dan ook aanbevelen om, als je een rondreis door het westen maakt, eerst naar Los Angeles en dan naar San Francisco te gaan. Na de schoonheid van San Francisco zou Los Angeles wat tegen kunnen vallen wat betreft de stad op zich.

Eén van de mooiste kustwegen ter wereld is de Pacific Coast Highway van San Francisco naar Los Angeles (of natuurlijk andersom). Wat wel een voordeel is, is dat wanneer je van San Francisco naar Los Angeles rijdt, je de hele weg de kust aan de rechterkant hebt. Dit geeft dus de mooiste uitzichten. Eén van de mooiste kustwegen ter wereld: daar is geen woord aan gelogen. Wat een mooie route was dat zeg! Niet alleen de uitzichten zijn hier erg mooi, maar er liggen ook veel leuke plaatsen langs de kustweg, zoals Carmel by the Sea, Santa Cruz, Monterey en natuurlijk Santa Barbara. Bixby Creek Bridge is een brug van zo’n 98 meter lang die je gegarandeerd een mooie foto geeft. De brug is werkelijk een plaatje in combinatie met de mooie omgeving. Ook leuk onderweg is de Piedras Blancas Elephant Seal Rookery. Je ziet hier veel zeeolifanten op het strand liggen en spelen in het water.

Ook Malibu ligt op de route. Wij hebben hier een middag leren surfen bij Surf Rider Beach. Mocht dat iets te hoog gegrepen zijn kun je hier ook heerlijk suppen. Malibu heeft mooie stranden met strandhuisjes alsof je in de film bent. Wist je dat er ook veel beroemdheden in Malibu wonen? Het ligt namelijk dicht bij Hollywood en heeft prachtige huizen waar de sterren verblijven.

Na deze indrukwekkende kustweg zit ons avontuur in Amerika erop. We leveren de camper in en genieten van onze laatste nacht in dit prachtige en indrukwekkende land. Dat de Verenigde Staten veel mooie en indrukwekkende steden heeft te bieden, wist ik wel. Maar wat mij volledig (positief) heeft verrast is de prachtige natuur die het land rijk is. Ik heb mij hier zeker over verbaasd en als ik eraan terugdenk kan ik niet wachten.

Zou ik Amerika aanbevelen? Ja absoluut! Ik durf te wedden dat het jou ook positief zal verassen! Stuur me gerust een berichtje en dan kijken we of dit inderdaad ook een geschikte bestemming voor jou is!

× Hoe kan ik je helpen?