Balearen

Balearen

EIGEN REISERVARING

De Balearen bestaan uit 4 eilanden: Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera. Stuk voor stuk prachtige eilanden waar voor ieder wat wils te vinden is!

Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en is natuurlijk geliefd onder de jongeren vanwege de vele stapmogelijkheden hier, maar is ook zeker geschikt voor gezinnen met kinderen. Het is een heerlijke strandbestemming vol met gezellige badplaatsen voor jong en oud.

De hoofdstad is Palma de Mallorca. De stad staat voornamelijk bekend om zijn kathedraal La Seu. De bouw heeft zo’n 300 jaar geduurd, maar dat was niet voor niks: het is één van de mooiste kerken van Spanje. Maar ook het paleis, de winkelstraten, sfeervolle pleinen en mooie jachthaven maken Palma de Mallorca een heerlijke stad.

Een geliefde plek onder Nederlanders is Santa Ponsa, een strand dat geschikt is voor kinderen. De beschutte baai heeft een prachtig zandstrand en loopt geleidelijk af in de zee. Een andere mooie bestemming ligt in het noorden van het eiland: Alcudia. Het is een stuk rustiger dan in het zuiden maar heeft ook een prachtig zandstrand met ondiep water. Ook het dorpje van Alcudia is erg sfeervol. Een heerlijke bestemming voor jong en oud dus!

Ook in het oosten zijn nog een aantal prachtige badplaatsen die je eigenlijk ook wel even moet bezoeken, zoals Cala d’Or en Cala Milor. Heerlijke stranden in prachtige baaien.           

El Arenal heeft ook prachtige zandstranden. Echter, voor een rustige vakantie moet je hier niet zitten. Dit is namelijk een erg geliefde bestemming onder de jongeren. Tot in de late uurtjes heb je hier de leukste feesten. Ditzelfde geldt voor de plaatsen Magaluf en Playa de Palma.

Menorca

Menorca wordt ook wel eens het buggy eiland genoemd. Dat is niet onterecht, het is namelijk een stuk vlakker en er is meer laagbouw dan bijvoorbeeld op Mallorca en dus minder gesleep met buggy’s. Maar los van dat je niet hoeft te slepen met je buggy, is het sowieso een heerlijk eiland. De stranden en baaien zijn heerlijk op Menorca en de keuze is reuze. Kleine baaien, brede zandstranden, het eiland is rijk aan verschillende soorten, maar prachtige stranden.

Winkelen kan in de plaatsen Mahón en Ciutadella de Menorca. Uitgebreid winkelen in deze sfeervolle steden gaat natuurlijk gepaard met een hapje en drankje op één van de heerlijke terrassen die de steden rijk zijn. 

Maar ook qua natuur heeft Menorca je genoeg te bieden! De natuur is hier nog erg ongerept. Wist je dat, mede hierdoor, Menorca op de lijst van UNESCO staat? Een grillige natuur met ravijnen, grotten en steile kliffen kenmerken de natuur op Menorca. Maar tussen deze grillige natuur vind je dus de meest mooie stranden en sfeervolle plaatsen. 

Formentera

Het is ook leuk om een dagje naar Formentera te gaan met de boot. Het is een klein eiland van ongeveer 19 kilometer lang dat dus prima in een dag te ontdekken is. Wij hebben hier een scooter gehuurd en zijn van de ene kant naar de andere kant van het eiland gereden, met onderweg prachtige stops op de meest idyllische plekjes. Het is een heerlijk eiland om even tot rust te komen en te genieten van de natuur en mooie huisjes van het eiland.

Ibiza

Ibiza is wat mij betreft een heerlijke vakantiebestemming. Dit eiland heeft echt voor iedereen wat te bieden. Wij verbleven in het groene noorden in de badplaats Portinatx. Het is hier wat rustiger dan in het zuiden bij Ibiza-stad of het westen bij Sant Antoni de Portmani. Met een huurauto konden wij het hele eiland ontdekken. Het is namelijk iets meer dan een half uur rijden van Portinatx naar bijvoorbeeld Ibiza-stad. Het eiland is dus perfect om het te gaan ontdekken met je eigen auto of scooter.

Misschien hebben veel mensen het idee dat Ibiza een heel duur feesteiland is. Ja, je kunt goed feesten op Ibiza, maar er zijn ook zeker genoeg prachtige rustige plekjes. Wil je dus wat meer rust? Dan zou ik je aanbevelen om in het noorden, net als wij, te verblijven. Het is misschien in vergelijking tot de rest van Spanje een stukje duurder, maar wij hebben dit eigenlijk voornamelijk ervaren in Ibiza-stad zelf. Daar betaal je inderdaad langs de haven vol prachtige grote cruiseschepen en luxe jachten snel 10 euro voor een cola. Maar op de rest van het eiland kan ik je verzekeren dat, als je zelf ook een beetje oplet, het echt niet de spuigaten uitloopt qua kosten.

Maar wat kun je nou eigenlijk allemaal doen op Ibiza? Nou, genoeg! Om te beginnen heb je natuurlijk mooie stranden. Je hebt de bekende stranden rondom Ibiza-stad: Playa d’en Bossa en Talamanca. Dit zijn mooie, maar populaire en dus drukke stranden. Ibiza heeft genoeg prachtige stranden die een stuk rustiger zijn dan bovenstaande twee. Neem bijvoorbeeld de mooie stranden van Aigua Blanques of Cala Benirrás. Voor snorkelaars en duikers zou ik Cala Xarraca aanbevelen: het water is hier kraakhelder. Links van het strand ligt een modderbad; een heerlijke schoonheidsbehandeling.

Naast stranden is er natuurlijk nog iets wat je zeker moet bezoeken wanneer je op Ibiza bent: namelijk de hippiemarkten. Er zijn er ontzettend veel en dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. Een van de bekendere en grotere hippiemarkten van het eiland is Las Dalias. Niet alleen de kraampjes zijn leuk maar de sfeer is hier ook goed. Geniet van de livemuziek of het heerlijke eten en drinken dat je wordt aangeboden. Wij hebben verschillende hippiemarkten bezocht en ik vond ze stuk voor stuk leuk. De grote bekende, maar ook de kleinere, onbekende markten.

Ik vond Ibiza-stad een ontzettend leuke stad met grote contrasten. De haven ligt vol luxe jachten en chique terrassen. Echter, de oude stad van Ibiza-stad, Dalt Vila, ligt boven op de berg en is het net zo indrukwekkend als de luxe haven. De smalle straatjes en kleurrijke huizen maken dit een heerlijke plek om te ontdekken. Het staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Boven op het Bastion van Santa Lucía heb je een prachtig uitzicht over de rest van de stad.

Ook zijn er in onder andere Ibiza-stad veel mogelijkheden om te kunnen feesten. Denk bijvoorbeeld aan Ushuaïa Club, Amnesia of Pacha. Maar ook in de jachten langs de haven van Ibiza-stad worden veel feesten gegeven. De hele nacht door feesten is hier geen probleem! 

Een magische plek is Es Vedra. Het onbewoonde rotseiland Es Vedra ligt voor de kust van Ibiza. Het eiland is magisch en er gaan verschillende verhalen over het eiland rond. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het de top van de verzonken stad Atlantis is. Vanaf de kust van Ibiza heb je een prachtig uitzicht over dit magische eiland, maar je kunt er ook naartoe!

× Hoe kan ik je helpen?