Cuba

Cuba

Het land van de zon, rum, sigaren, oldtimers en salsa. Dat is Cuba in een notendop. Dit zijn ook zeker pluspunten van het land, maar daarnaast heeft Cuba nog veel meer te bieden! Bij mij staat Cuba hoog op het lijstje, bij jou ook? Dan zou ik je aanraden om zo snel mogelijk te gaan! Het land is nu nog vrij authentiek, maar het toerisme krijgt steeds meer de overhand.

Een populaire manier van overnachten in Cuba is in Casas Particulares. Je overnacht dan in de huizen van Cubaanse families, wel met je eigen kamer. Wat mij betreft dé manier om een goed beeld over het échte Cuba en de lokale bevolking te krijgen. Uiteraard zijn er ook gewoon hotels in het land om te overnachten. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk!

Maak een rondreis door Cuba en ontdek al het moois wat het land te bieden heeft. Van prachtige stranden tot koloniale steden en van sigarenfabrieken tot de meest indrukwekkende natuurgebieden.

Wat zeker niet mag ontbreken bij een vakantie naar Cuba is de koloniale hoofdstad Havana. Één van de meest interessante wijken is Havana Vieja (Oud Havana), dit is het deel dat vroeger binnen de stadsmuren viel. Veel overheidsgebouwen, bezienswaardigheden en winkels zijn in dit deel van de stad te vinden. De prachtige architectuur maakt hier veel indruk en staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijk Vedado is de meest moderne en meest bruisende wijk van Havana.

Breng in Havana een bezoek aan Plaza de la Revolución, waar veel van de speeches van Fidel Castro gehouden werden of maak een romantische wandeling over Malecón: de zeven kilometer lange boulevard van Havana. Wat ook zeker niet overgeslagen mag worden is een Mojito drinken in Bodeguita del Medio, het drankje is inmiddels wereldbekend dus wat is leuker om het bij de oorsprong ervan te proeven? Tot slot móet je natuurlijk, net als in de film, een ritje maken in een oldtimer door de stad.

Varadero is de plek om even heerlijk te ontspannen in Cuba. Denk er wel aan dat de kustplaats vrij toeristisch is. Om het echte Cuba te ontdekken zit je hier dus niet op de goede plek, maar voor een paar daagjes is het hier heerlijk all-inclusive genieten! Lekker bruin bakken op één van de prachtige stranden is natuurlijk nooit een straf! De stranden van Varadero behoren ook zeker tot één van de mooiste van Cuba.

In de koloniale stad Trinidad ontdek je het echte Cuba. Het is dé plek om salsa te leren dansen, in contact te komen met de locals of gewoon te genieten van de prachtige stad en omgeving. De koloniale gebouwen, smalle steegjes, kleurrijke huizen en historische pleinen maken het een mooie stad. Het historische centrum staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook in de omgeving van Trinidad is er genoeg te ontdekken.

Neem bijvoorbeeld Valle de los Ingenios: een groene vallei met suikerrietvelden en tabaksplantages. Je kunt hier een goed idee krijgen van hoe het vroeger was. Bezoek bijvoorbeeld één van de slavenhutten of beklim de klokkentoren, vanwaar er vroeger toezicht gehouden werd op de slaven die op de plantages aan het werk waren.

Vallei de Viñales is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba. Middenin de indrukwekkende landschappen van deze vallei staan zogenoemde Mogotes. Dit zijn ronde, steile, dichtbegroeide kalksteenheuvels. Rots beklimmers komen van over de hele wereld om deze steile rotsen te bedwingen. Hier kun je alles leren over tabak. In de 17e eeuw was het de bedoeling om hier wijn te gaan produceren, maar dit is dus mislukt. Echter, bleek het voor tabak de perfecte plek! Je kunt hier de oogst van tabak meemaken of een bezoek brengen aan één van de tabaksfabrieken.  

Wist je dat je ook heel goed carnaval kan vieren in Cuba? Het is alleen wel in een andere periode dan in Nederland. Benieuwd? Zorg dan dat je in juli in Cuba bent! Het wordt hier uitbundig gevierd.

Ik kan eigenlijk wel blijven praten over wat er allemaal te doen is in Cuba, zoals de oudste stad Baracoa, Revolutionary Road, het tropische Santiago de Cuba of de indrukwekkende waterval Saltón in Soroa. Mijn beste advies is om het allemaal zelf te ontdekken. Wil jij een reisadvies voor dit prachtige land? Stuur me dan een berichtje en dan bespreken we je wensen.

× Hoe kan ik je helpen?