Cyprus

Cyprus

Op zoek naar een plek dat nog niet overspoeld is door massatoerisme? Dan is Cyprus misschien wel de juiste plek voor jou. Het eiland is niet heel groot, maar heeft zeker genoeg te bieden. Het noordelijke deel van het eiland is Turks en het zuidelijke deel is Grieks. Hoewel voornamelijk het zuidelijke deel wordt aangedaan tijdens een vakantie, is het noordelijke deel ook zeker het bezoeken waard. De hoofdstad van het eiland is Nicosia. De scheidslijn van het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland loopt precies door de stad Nicosia. Het noorden van de stad behoort dus tot het Turkse deel en het zuiden van de stad tot het Griekse deel.

Een ontzettend mooie stad in het noordelijke deel is Kyrenia. Een havenstadje met een gezellig en mooi centrum. Smalle steegjes, kronkelend langs de oude huizen met als hoogtepunt het stadskasteel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de zee.

Een ander hoogtepunt in het noorden van Cyprus is Salamis. Een archeologische stad vol met ruïnes. Het is één van de belangrijkste historische plekken van het eiland. Ook bijzonder om te bezoeken is de Spookstad Famagusta. Het was vroeger een bruisende badplaats maar is sinds de Turkse inval onbewoond en een beetje griezelig.

In het zuiden vind je heerlijke badplaatsen, zoals bijvoorbeeld Larnaca. En leuke stad met een goede sfeer en mooie stranden. Naast het strand zou ik je het ook zeker aanraden om een wandeling te maken door de Turkse wijk Skala en langs de prachtige kerk Agios Lazaros te wandelen. Wist je dat je ook heel goed flamingo’s kan spotten in de omgeving van Larnaca? In de winter vind je duizenden flamingo’s in de zoutmeren van Larnaca. Ontzettend mooi om te zien in deze omgeving.

Een andere mooie plaats is Paphos. Het wordt ook wel de wijnhoofdstad van het eiland genoemd, ten oosten van Paphos worden namelijk veel wijnen geteeld. Tevens kent Paphos prachtige stranden, met een kustlijn van meer dan 50 kilometer. Waar de stad vooral bekend om is, is Kato Paphos. Je vindt hier veel Romeinse overblijfselen die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Bijvoorbeeld 4 Romeinse villa’s, waarvan de mozaïeken vloer nog helemaal intact is gebleven. Kato Paphos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Naast stranden en leuke dorpen/steden heeft Cyprus ook een prachtige natuur te bieden. Neem bijvoorbeeld het Troodos gebergte. Van wijngaarden tot pijnboombossen, een prachtig uitgestrekt en heuvelachtig gebied. Tevens liggen in dit gebied een aantal mooie dorpjes met veel mooie kerken en kloosters. Maar vergeet ook zeker niet het nationale park Cape Greco. Prachtige routes langs de ruige kust met azuurblauwe zee geven je de meest indrukwekkende uitzichten.

Hoewel Cyprus dus zeker een heerlijke strandbestemming is, heeft het nog veel meer te bieden!

Nieuwsgierig geworden naar dit mooie eiland? Stuur me gerust een berichtje.

× Hoe kan ik je helpen?