Kroatië

Kroatië

Kroatië is een mix van verschillende Europese invloeden en dit maakt het dan ook een heerlijke vakantiebestemming. Het landschap van Kroatië is ontzettend afwisselend en heeft dus veel te bieden. Maar niet alleen de natuur in Kroatië is prachtig, het land kent ook leuke steden, historie en stranden. Het is dan ook voor vrijwel elke vakantieganger een heerlijke bestemming.

Laten we beginnen met de natuur die het land rijk is. Hetgeen je wellicht wel kent zijn de Plitvice meren. Het park kent prachtige wandelroutes langs de meren. De duizenden watervallen, waarvan de hoogste zo’n 80 meter is en smaragdgroene meren maken dit een indrukwekkende bestemming. Het enige minpunt is dat je hier niet in de meren mag zwemmen. Waar dat wel mag is Krka National park. Hoewel het park wat kleiner is mag je hier, in tegenstelling tot Plitvice, wel in het water zwemmen. Tevens is het park minder bekend, dus minder druk. Ook hier liggen prachtige meren, talloze watervallen en kun je de mooiste wandelingen maken. Ook zeker een bezoek waard dus!

Als laatste benoem ik het mooie stukje natuur in Brijuni National Park. Je hebt hier veel verschillende mogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld naar het safaripark. Ga met de kinderen op zoek naar de zebra’s, lama’s, dromedarissen, schildpadden en alle andere dieren uit het dierenrijk! Ook de olifant Lanka, die president Tito heeft gekregen van India, loopt hier rond.

Ga ook op zoek naar de voetsporen van de dinosaurussen. Er zijn er al meer dan 200 gevonden! Tot slot kun je veel archeologische opgravingen vinden uit het Romeinse tijdperk op het eiland. Daarnaast is simpelweg genieten van de prachtige natuur ook al een bezoek aan dit eiland waard.

Een bekende streek voor de Nederlanders is Istrië. De belangrijkste stad van de streek is Pula. De stad is voornamelijk bekend van het prachtige amfitheater dat goed bewaard is gebleven. Naast het amfitheater zijn er nog veel meer overblijfselen uit de Romeinse tijd terug te vinden in de stad. Zo ook bijvoorbeeld de Arco dei Sergi. Deze boog staat midden in de winkelstraat van Pula en is erg indrukwekkend. Daarnaast kent Pula veel stranden en zit je voor een feestje ook op de goede plek.

Een andere populaire plek in Istrië is Poreč. Het is, net als Pula, een oude romeinse stad met een mooi centrum. Het is heel populair onder Nederlanders en je zult er dan ook veel Nederlandse dingen terugvinden, zoals Friet van Piet etcetera. Toeristisch is het hier dus wel. Rovinj, Poreč trouwens ook, is een populaire bestemming voor jongeren. Dit wordt ook wel het Venetië van Kroatië genoemd. De kronkelende straatjes, Sint-Eufemiakerk, restaurants en de haven van Rovinj. Allemaal heerlijke plekjes in deze bruisende stad. Andere mooie plekjes in de streek zijn de havenstadjes Umag en Opatija.

Kroatië kent veel prachtige stranden. Het Zlatni Rat strand op het eiland Brac is zelfs al uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Hoewel Kroatië wel veel stranden heeft, kent het land weinig zandstranden. Medulin en eiland Brac zijn twee van de weinig plekken die hier een uitzondering op zijn.

Een andere populaire regio is Dalmatiër. Een mooie stad in deze streek is Dubrovnik. De stad is ommuurd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtige stad die je zeker gezien moet hebben. Game of Thrones fan? Veel plekken in de stad komen voor in de serie.

Sla ook zeker Zadar niet over. Bijzonder in de stad zijn het Zee-orgel en de Zonnegroet. Twee kunstwerken die naar mijn mening een bezoekje waard zijn. Het Zee-orgel is een soort onderwaterorgel die wordt bespeeld door de golven van de zee. De Zonnegroet bestaat uit zo’n 300 glazen tegels die een prachtige lichtshow creëren doordat de zonnecellen zonlicht omzetten in elektrische energie. De stad kent tevens veel historische gebouwen en plekken, zoals de Sint-Donatuskerk en het Romeinse stadsplein. Winkeltjes, terrassen en restaurants zijn er ook genoeg om te ontdekken! Vanaf de haven van Zadar vertrekken tevens boten naar Italië. Misschien leuk om te combineren?

Tot slot mag natuurlijk Split niet ontbreken op het lijstje. Het Paleis van Diocletianus is een must-do in Split. Het paleis staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is echt prachtig om te bewonderen. Ook leuk voor de fans onder ons: verschillende scenes van de Game of Thrones zijn hier opgenomen. Net als het paleis is ook de boulevard al eeuwenoud. Echter heeft de boulevard een opknapbeurt gehad, waardoor deze een wat moderner uiterlijk heeft: een mooi contrast dus. ’s Avonds is het een ontzettend gezellige plek.

Ik kan niet wachten! Jij ook niet?  

× Hoe kan ik je helpen?