Marokko

Marrakesh

REISERVARING

Eind November een stedentrip naar het lekkere warme Marrakesh, dat sprak mij en een vriendin wel aan. Voor 4 dagen zijn wij richting de veelzijdige stad in Marokko gevlogen. Om het echte gevoel van Marokko te ervaren, hebben wij overnacht in een riad. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin. Onze riad was te vinden in de wijk ‘Bab Tahgzout’, dit is een wijk met veel verschillende riads en daarnaast ook veel woningen van lokale bevolking. Deze wijk is in de medina, de medina is het oude stadsgedeelte wat tussen de stadsmuren ligt. Het bekende plein van Marrakesh, de Djemaa el Fna, was makkelijk te bereiken vanaf onze riad. Meerdere malen zijn we dan ook op dit plein geweest en er is van alles te doen hier. Zo is het een groot plein met allerlei kraampjes en is er overal street food te krijgen. Ook zitten er meerdere leuke restaurants rondom het plein welke voornamelijk op hogere verdiepingen zitten, wat tijdens het eten een leuk uitzicht geeft.

Het bijzondere aan het plein Djemaa el Fna is dat het overdag en in de avond heel anders oogt. Overdag is het een leeg plein en zijn er geen kraampjes te zien, maar in de avonduren staat het vol kraampjes. Deze kraampjes worden elke dag weer opnieuw opgebouwd en in de avond is het plein een en al gezelligheid. Bij de kraampjes staan ook tafels waar gegeten kan worden, hierdoor kunnen alle traditionele gerechten op een gezellige manier worden genuttigd. Naast streetfood zijn er ook kraampjes met kleding en daarnaast zijn er meerdere artiesten te vinden zoals handlezers, henna-artiesten en slangenbezweerders.

Rondom het Djemaa el Fna plein zijn er meerdere souks aanwezig. Een souk is een Arabische markt welke in Marrakesh overdekt zijn. De prijzen op deze markt worden door middel van een onderhandeling vastgesteld. Voor ons was het daardoor een sport om producten voor een zo’n mooi mogelijk prijsje te verkrijgen. Naast het Djemaa el Fna plein zijn er ook allerlei andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken in Marrakesh. Zo hebben wij de Jardin Majorelle tuin bezocht, dit is een stadstuin welke is ontworpen door een Franse ontwerper en is opgekocht door de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. De drukbezochte tuin is omringd met kobaltblauwe muren en in de tuin staan allerlei mooie groene planten, zeker een prachtig plaatje om meerdere foto’s van te maken.

Naast de stadstuin hebben wij ook een leerlooierij bezocht. Er zijn veel leerproducten te koop in Marrakesh en deze worden gemaakt bij de verschillende leerlooierijen. De geur in deze leerlooierij is zeer onaangenaam, maar het is wel bijzonder om allerlei huiden te zien liggen in verschillende verfbakken. De lokale bevolking wil je graag meenemen naar de leerlooierij, helaas zijn ze wel redelijk opdringerig en verwachten ze een aardig grote fooi achteraf. Wel is het de moeite waard om een bijzonder proces zoals dit te zien en om de mensen aan het werk te zien.

Daarnaast hebben wij nog 2 mooie gebouwen bezocht, dit zijn de Medersa Ben Youssef en het prachtige hotel La Mamounia. De Medersa Ben Youssef is een oude Koranschool welke in de 14e eeuw de grootste islamitische school was in Marokko. Zowel de vloeren als de muren zijn voorzien van mozaïek waardoor ook dit gebouw voorzien is van mooie architectuur. Hotel La Mamounia is een van de mooiste en grootste hotels ter wereld en ook in dit gebouw zijn de mooiste foto’s te maken. Een kamer huren voor een nacht lag niet bepaald in ons budget, maar we hebben wel een bezoekje gebracht aan het hotel, en zo verschillende delen van het hotel kunnen bekijken. Naast het mooie gebouw is er achter het hotel ook een grote goed onderhouden tuin waar wij een mooie wandeling hebben gemaakt.

Als afsluiter hebben wij nog 2 leuke activiteiten gedaan. Wij zijn naar een woestijn dichtbij de stad geweest en daar hebben wij gereden met quads voor een halve dag. Ten slotte zijn we om volledig ontspannen terug te komen nog naar een hammam geweest. Dit is een activiteit welke toch wel gedaan moet worden wanneer je in Marokko bent en wat op veel plekken in de stad te vinden is. Wil je eind november toch nog naar een plek waar het lekker weer is en wat relatief dichtbij is? Ga naar Marrakesh en geniet van al het moois daar!

Geschreven door Chantal

Marokko

EIGEN REISERVARING

Misschien hadden jullie het al ergens gelezen, maar ik heb een half jaartje in Malaga gewoond om hier een Spaanse taalcursus te doen. Malaga kan ik ook zeker iedereen aanbevelen trouwens! Maar wat heeft dat dan met Marokko te maken? Nou Marokko is heel makkelijk te bezoeken vanuit het zuiden van Spanje.

Binnen ongeveer 1,5 uur zijn we vanuit Spanje in Marokko aangekomen. Wij zijn onze reis in Marokko begonnen in Tétouan. Een mooie en ik denk een onderschatte stad vol met witte huizen. De Spanjaarden hadden de stad in handen waardoor er nog veel invloeden vanuit Spanje terug zijn te vinden hier. In de architectuur is veel uit Andalusië terug te vinden.

Hoewel de Medina, het deel binnen de stadsmuren, in Tétouan vrij klein is, maakt dit hem niet minder mooi. De medina van de stad heeft een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is dus zoals ik al zei niet enorm groot, maar wel wat knusser en nog weinig aangetast. Oude ambachten zoals wever en leerbewerker worden hier volop beoefend.

De stranden in de omgeving van Tétouan zijn één van de mooiste van Marokko. Neem bijvoorbeeld M’diq, Cabo Negro of Marina Beach. Ook Koning Mohammed VI vertoefd graag op deze stranden met zijn familie.

We vervolgden onze reis naar één van de oudste steden van Marokko: Tanger. Verdwaal in de smalle steegjes van de prachtige witte stad en ervaar hier het traditionele Marokkaanse leven. Een hoogtepunt van de stad is de Kasbah. Vanuit dit fort werd de stad vroeger beschermd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de zee.

Naast de medina van Tanger is ook de ‘nieuwe’ stad van Tanger leuk om te bezoeken. Hoewel het nieuwer is, kun je hier goed het lokale leven ervaren. Zo zie je bijvoorbeeld eigenlijk alleen maar mannen op straat hier. Het was dan ook eerst even een stap om als enige vrouwelijke personen op het terras te gaan zitten, maar ze zijn hier wel gewend aan toeristen dus er wordt niet raar opgekeken. Wel zou ik aanbevelen om de schouders en knieën te bedekken als vrouw zijnde, om de Marokkaanse cultuur te respecteren.

In de buurt van Tanger liggen de grotten van Hercules. De plek waar Hercules zou hebben uitgerust na zijn opdrachten, waar onder andere tarwe werd gemaald met de molenstenen en de plek die heeft gediend als bordeel. Een grot met een rijke geschiedenis en ook heb je een prachtig uitzicht vanuit de grot. Vanuit de donkere grot kun je via een opening op de heldere blauwe zee kijken. De opening heeft met een beetje fantasie de vorm van Afrika.

In de omgeving van Tanger kun je tevens een ritje maken op een kameel. Deze keuze kun je natuurlijk zelf maken, in hoeverre het verantwoord is voor deze dieren is natuurlijk discutabel.

Tot slot bezochten we onze laatste bestemming: Chefchaouen. De blauwe stad van Marokko. Ik had de prachtige foto’s op internet gezien en kon dan ook niet wachten op deze dag! Dit bergdorpje is ontzettend fotogeniek en daar is niks aan gelogen. De medina is volledig blauw met wit geverfd, aangezien blauw een symbolische en belangrijke kleur is binnen het Jodendom. Verken de prachtige blauwe straatjes, winkels en restaurantjes. Denk er wel aan dat deze stad, niet onterecht, ontzettend drukbezocht wordt. Wij gingen vroeg waardoor we de stad nog vrijwel voor onszelf hadden. Hoe later op de dag, hoe meer Chinezen (en andere toeristen) de stad overnamen.

Van de smalle blauwe steegjes, kleurrijke winkels en mooie pleinen kun je natuurlijk zoveel foto’s maken als je wil, maar denk eraan dat je niet zomaar locals op de foto zet. Er zijn hier veel bewoners dit niet zo kunnen waarderen.

Wat mij betreft mag je Chefchaouen zeker niet missen in Marokko. Je kijkt hier je ogen gegarandeerd uit.

Naast deze indrukwekkende steden heeft Marokko natuurlijk nog veel meer te bieden! Wil jij meer weten? Stuur me gerust een berichtje. 

× Hoe kan ik je helpen?