Noorwegen

Noorwegen

Noorwegen heeft een kustlijn van 25.000 kilometer, vol met diepe fjorden. Het Sognefjord is de grootste van Noorwegen. De Naeroyfjord, een zijtak van het Sognefjord, is één van de mooiste van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het landschap is hier erg indrukwekkend, met watervallen, rivieren en meren.

Niet alleen de fjorden zijn indrukwekkend in Noorwegen. De natuur in Noorwegen is prachtig en blijft je verbazen. Neem bijvoorbeeld ook het Mjosameer, het grootste meer van Noorwegen. Aan het Mjosameer ligt de olympische stad Lillehammer. In 1994 zijn de olympische winterspelen hier gehouden. Er is nog steeds goed in de stad te zien dat de winterspelen hier gehouden zijn. Zo staat bijvoorbeeld de schans er nog, de Lysgårdsbakken. Ook staat het Noors Olympisch museum hier en is het een populair wintersportgebied.

Een ander hoogtepunt van Noorwegen is de Flambaan: dit is één van de mooiste en steilste spoorlijnen van Europa. Vanaf de fjord reis je door prachtige landschappen naar de bergtoppen. Gegarandeerd prachtige uitzichten! Helaas zijn er wel heel veel mensen die dit als één van de hoogtepunten van Noorwegen graag willen beleven, in het hoogseizoen kan het dus erg druk zijn. Probeer dan vroeg te gaan zodat je de grootste mensenmassa voor bent en zo optimaal kunt genieten van de indrukwekkende landschappen.

De natuur in Noorwegen houdt niet op. Wat je ook niet mag missen is Hardangervidda Nationaal Park, de grootste hoogvlakte van Europa. Eén van de bekendste plaatsen hier is Eidfjord, een pittoresk dorpje aan de Hardangerfjord. Er zijn veel prachtige wandelroutes met weidse uitzichten over het park. Is dat iets te hoog gegrepen? Dan kun je Hardangervidda Scenic Tourist Route met de auto verkennen. Deze route is 67 kilometer lang en mag je eigenlijk ook niet overslaan bij je reis door Noorwegen. Prachtige watervallen, valleien en uitzichten kenmerken deze indrukwekkende route.

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken op je lijstje is Oslo. Het is het meest dichtbevolkte deel van Noorwegen, maar zeker niet minder mooi. De hoofdstad is heel groen en ligt tussen de bergen aan de Oslofjord. Dus zelfs in de stad kun je genieten van de indrukwekkende natuur. Maar ook op cultureel gebied zit je in Oslo goed. Neem bijvoorbeeld het koninklijk paleis. In de zomermaanden, als de koninklijke familie niet thuis is, kun je ervaren hoe de familie hier leeft. De beroemdste straat is de Karl Johans Gate, ook wel vergeleken met de Champs-Élysées in Parijs. De straat staat vol met historische gebouwen, winkels, restaurants en prachtige herenhuizen.

Kasteel Akershus is ook een bezoekje waard wanneer je in Oslo bent. Vroeger heeft dit fort bij het kasteel Oslo beschermd tegen vijanden. Het is officieel militair grondgebied, maar je kunt hier wel een kijkje nemen en een bezoek brengen aan het verzetsmuseum.

Wist je dat er een blote beeldenpark in Oslo is? In Vigeland staan meer 200 beelden. De beelden geven de ontwikkeling van het leven weer, dus alle levensstadia van de mens.

Dit is nog niet de helft van wat je allemaal kunt doen en ontdekken in Noorwegen. Wil jij meer weten? Stuur me dan gerust een berichtje!

× Hoe kan ik je helpen?