Slovenië

Slovenië

Slovenië is nog vrij onbekend als het om vakantiebestemmingen gaat. Veel mensen die in Kroatië op vakantie gaan rijden wel door Slovenië heen, maar het land is op deze wijze niet echt te ervaren en zo mis je wat het land allemaal te bieden heeft. Slovenië heeft een kustlijn van slechts 47 kilometer, dus als je een strandbestemming zoekt, dan zit je in Slovenië niet goed en kun je inderdaad beter naar bijvoorbeeld Kroatië gaan. Maar Slovenië heeft genoeg andere dingen, zoals een prachtige natuur, sprookjesachtige dorpen en prachtige kastelen.

Dé trekpleister van Slovenië is het meer van Bled. Het wordt gezien als het mooiste meer van Slovenië. En niet alleen het meer, maar ook de omgeving is werkelijk prachtig! Ook bijzonder is het eilandje met de kerk midden in het meer.

Een ander mooi gebied ligt rond de plaats Kranjska Gora. Het is een bekend wintersportgebied, maar ook in de zomer is het er ontzettend mooi!

Een andere leuke plek om te bezoeken is Strunjan, bekend van de oesterkwekerijen en de zoutpannen. Maar wandel ook zeker langs de prachtige kliffen van Strunjan Nature Reserve met uitzichten op de zee, wijngaarden en olijfgaarden. 

Wat je ook niet mag missen zijn de grotten van Postojna. Ze behoren tot de grootste druipsteengrotten ter wereld en de langste van Slovenië, want hij is maar liefst 24 kilometer lang. Je vindt hier zelfs een stalagmiet van 16 meter hoog, waarschijnlijk is deze zo’n 150.000 jaar oud. Wat hier ook bijzonder is, is het postkantoor. Het is namelijk het enige ondergrondse postkantoor ter wereld. Tevens leeft hier een zeldzaam, blind diertje: de grottenolm. Deze is alleen in de donkere grotten te vinden. Met een treintje ga je door een groot deel van de grot, de rest bewandel je.

Tot slot is er natuurlijk nog de hoofdstad Ljubljana. Op zoek naar een originele stedentrip? Denk dan zeker eens aan deze stad. Het is een studentenstad maar kent ook veel bezienswaardigheden. Eén van die bezienswaardigheden is de Tromostovje, ook wel de ‘drie bruggen’ genoemd. Een andere bekende brug is de Drakenbrug. De draak is het symbool van de stad, de grootste drakenkoppen vind je op deze brug. Een belangrijk, groot plein in het centrum is het Prešerenplein. Veel activiteiten worden op deze centrale plek georganiseerd. Last but not least: het kasteel van Ljubljana. Het kasteel staat op de top van een heuvel en geeft je dus ook een prachtig uitzicht. Je kunt de top bereiken door te wandelen of een kabelbaantreintje te gebruiken. Eenmaal boven kun je het kasteel bezoeken. Maar alleen genieten van het uitzicht is ook zonder meer de moeite waard!

Ook leuk om te doen: suppen midden door het centrum van Ljubljana. Sup over de rivier onder bijvoorbeeld de driedubbele brug door. Iets unieks wat niet in veel steden mogelijk is.

Slovenië heeft ontzettend veel te bieden. Spreekt dit jou aan en wil jij meer weten? Neem dan gerust contact met mij op!

× Hoe kan ik je helpen?