Sri Lanka

Sri Lanka

EIGEN REISERVARING

Mijn tweede reis naar Azië, iets minder spannend dan de eerste keer naar Indonesië. We hadden er ontzettend veel zin in: 3 weken rondreizen door Sri Lanka. Sri Lanka ligt onder India en wordt dan ook wel de traan van India genoemd. Sri Lanka is erg goed te bereizen en is dan ook de perfecte bestemming voor een rondreis. Wij hebben eigenlijk alles met de bus, trein en een privéchauffeur gedaan. Het is een goedkoop land dus ook een privéchauffeur is goed te betalen.

Wij zijn aangekomen in Colombo. Hier zijn we echter niet lang gebleven, we zijn namelijk bijna meteen doorgegaan naar Negombo ten noorden van Colombo. Een vissersdorp met een mooi strand om even bij te komen van de vlucht. Er zijn hier veel leuke restaurants en barretjes. Er zijn hier ook verschillende Nederlandse invloeden terug te vinden, zoals het Nederlandse fort dat nu in gebruik is als gevangenis. Wat je eigenlijk ook moet bezoeken in dit vissersdorp is natuurlijk de vismarkt. De geur is heftig, maar de hoeveelheid en bijzondere vissen die je hier ziet zijn wel bijzonder. Langs het strand zie je de lokale mensen bezig met het vangen van de vis.

Vanuit Negombo zijn we doorgereisd naar Trincomalee. Het is een havenstad met mooie stranden. Vanaf hier kun je ook naar Pigeon Island National Park. Rondom het rif van dit eiland heb je kans om haaien en schildpadden te zien.

Vanuit Trincomalee zijn wij naar Kaudulla National Park gegaan. Het is niet het meest bekende park van Sri Lanka, maar wel de perfecte plek om olifanten te zien. En daar was geen woord van gelogen. We hebben hier vele groepen olifanten gezien. In het water, met hun jongen, rennend: ontzettend bijzonder om ze van zo dichtbij in het wild mee te maken.

Wij zijn doorgereisd naar Sigiriya, bekend van de Lion’s Rock die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bovenop Lion’s Rock stond vroeger het koninklijk paleis, waar je nu nog overblijfselen van kunt zien op de top. Wij hebben de Pidurangala Rock beklommen, vanwaar je een heel erg mooi uitzicht hebt op de Lion’s Rock. Het is geen lange tocht naar de top, maar je moet wel een beetje van klimmen en klauteren houden.

De volgende bestemming was Kandy. Kandy is voornamelijk bekend van de treinreis naar Ella. Maar ook de botanische tuinen in Kandy zijn erg mooi. De tempel van de tand is een boeddhistische tempel waar, zoals de naam al verklapt, een tand van Boeddha ligt. Een erg heilige plek voor de monniken waar je dus ook veel rituelen zal aanschouwen. Het grootste Boeddhabeeld van Sri Lanka ligt ook in Kandy. Wij besloten dit ’s ochtends vroeg te doen zodat we een prachtig uitzicht over de stad hadden bij zonsopgang.

Hierna zijn wij in de trein gestapt richting Ella. Het is een treinrit van zo’n 7 uur. De omgeving die wij hebben gezien tijdens de rit was echt heel mooi, alleen was het helaas bij ons erg druk. Hierdoor hebben wij sommige delen van de reis in een overvolle trein, staand door moesten brengen. Wat ik wel leuk vond is dat er niet alleen toeristen in de trein zitten, maar ook gewoon locals. Als je geluk hebt en de passagier tegenover je spreekt een beetje Engels kun je ook nog een leuk praatje met ze maken, daar staan de vriendelijke mensen in Sri Lanka namelijk zeker voor open!

Hoe zit het met de foto’s die je ziet dat je in de deuropening kan staan en naar buiten kan hangen uit de trein? Ja dit kan dus echt! Er zit geen deur in de tussencoupés waardoor je zo naar buiten kan hangen. Dat is zeker een bijzondere ervaring in de prachtige omgeving van dit stukje Sri Lanka.

Wat ik ook echt heel mooi vond was de Nine Arch Bridge. Midden tussen de theeplantages en bananenbomen ligt de mooie brug van de spoorlijn. Het is echt vanaf elk oogpunt heel mooi. We kwamen van een berg aflopen dus keken neer op de brug: heel mooi. Vervolgens hebben we langs het spoor over de brug gelopen: heel bijzonder wanneer de trein zo dicht langs je heen komt rijden, maar dus ook erg mooi! Tot slot van beneden af: als je een stukje naar beneden loopt kijk je schuin op de brug en ook dit is ontzettend mooi.

Een reis door Sri Lanka is niet compleet zonder een bezoek aan één van de theeplantages. Vanuit Ella heb je veel mogelijkheden om een theeplantage te bezoeken. Wij hebben een scooter gehuurd en zijn de bergen ingereden. Door kleine dorpjes, prachtige plantages en langs mooie uitzichtpunten: ik zou dit iedereen aanbevelen. Ook leuk: een bezoekje aan een fabriek. Zo zie je het hele proces van de theeproductie en mag je natuurlijk ook nog even proeven!

Op je scooter door de plantages met mooie uitzichtpunten kan ik je zeker aanbevelen. Je kunt stoppen wanneer je wilt, zoals in dat leuke boerendorpje waar je een leuk lunchplekje ziet bijvoorbeeld. Je hebt vrijheid en de mooiste uitzichten.

Een ander hoogtepunt van Ella was het beklimmen van Little Adam’s Peak. Het duurt ongeveer 1,5 uur om de top te bereiken en ik vond het, als niet echt fanatieke wandelaar, niet een hele zware klim. Niet alleen op de top is het heel erg mooi, maar ook de weg ernaar toe is het zeker waard om te bewonderen. Iets pittiger dan Little Adam’s Peak is Ella’s Rock. Deze hebben wij niet gedaan maar schijnt ook heel erg mooi te zijn!

Vanuit Ella zijn we doorgegaan naar Arugam Bay. Dit is de perfecte surfplek. Niet alleen voor de ervaren surfers, maar ook voor de beginnelingen. Wij hebben een surfles genomen waardoor je leert de golven te temmen. Heel erg leuk en zeker aan te bevelen! Maar ook als je het surfen niet zo ziet zitten is het een leuke plek om even lekker te ontspannen.

Vanuit hier zijn we ook naar Crocodile point geweest, ook wel Panama Tank genoemd. Het is de plek om krokodillen te spotten. Maar ook voor de vogelliefhebber is het een walhallah.

Oja, kijk ook niet raar op als je ineens een olifant midden op de weg tegenkomt! Wij reden ’s avonds met een taxi naar onze volgende bestemming, en schrokken enorm toen er ineens een enorme olifant midden op de weg stond en geen millimeter bewoog toen wij eraan kwamen. Heel bijzonder en indrukwekkend.

Vanuit Arugam Bay zijn we naar Galle gegaan. Sri Lanka is een Nederlandse kolonie geweest, en dat kun je nog goed terugzien in Galle, dit is namelijk een oude Nederlandse vestingstad. Hier staat een enorm fort. Daarnaast zijn er erg veel leuke winkeltjes en restaurants in Galle te vinden.

We hebben onze rondreis door Sri Lanka afgesloten in Unawatuna. Rondom Unawatuna liggen ontzettend mooie stranden, zoals Jungle Beach en Dalawella Beach. Geniet ’s avonds van een leuk feestje langs het strand. Een heerlijke plek om je vakantie in Sri Lanka af te sluiten.

Sri Lanka is echt een prachtige en bijzondere bestemming. Een prachtige natuur en cultuur maar ook ontzettend vriendelijke mensen. Je voelt je hier echt welkom en iedereen is bereid om je te helpen.

× Hoe kan ik je helpen?